Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е изнесла над 60 милиона тона товари през черноморския коридор за 1 година

16 август 2024, 15:21 часа • 929 прочитания

От създаването на временния черноморски коридор Украйна е изнесла над 64 милиона тона стоки за 46 държави, съобщи Министерството на инфраструктурата в Киев по повод годишнината от началото на действие на коридора днес, 16 август.

Този обем включва 43,5 млн. метрични тона селскостопански продукти, изнесени през черноморския морски път през изминалата година.

От август 2023 г. досега общо 2379 плавателни съда са използвали коридора за износ на стоки към Азия, Африка и Европа.

Още: Украинско знаме се извиси над контролирана от Русия ивица в Черно море (ВИДЕО)

На 15 март украинският коридор, който минава през пристанищата на Одеса, започна да работи денонощно, като увеличи износа на селскостопански и други продукти с 20%.

Русия излезе от зърнената сделка, но Украйна намери начин

Тъй като Русия едностранно излезе от зърнената сделка през юли 2023 г., Украйна отвори нов коридор през следващия месец. Първоначално замислен като хуманитарен коридор, който да позволи отплаването на корабите, блокирани там от началото на пълномащабната война, оттогава той се превърна в пълноценен търговски маршрут.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че зърнената сделка беше споразумение между Русия и Украйна (непряко) с посредничеството на ООН и Турция.

„За разлика от коридора за зърно, украинският черноморски коридор може да транспортира не само селскостопански продукти. Той има и редица други предимства, включително факта, че Украйна самостоятелно контролира положението с износа си, което е един от решаващите фактори за икономическото възстановяване на Украйна“, пише Министерството на инфраструктурата, цитирано от Kyiv Independent.

Още: Украинските победи, които тровят живота на Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес