Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински и китайски мед подбиват цената на българския

22 август 2018, 07:30 часа • 5127 прочитания

"Вносът на украински и китайски медх подбива цената на българския. Проблемите на пчеларите са много. Те са както вътрешни, така и външни." Това каза Николай Гайдов, председател на пчеларско сдружение „Акация 1899“. Според него няма организация, която да обединява пчеларите и която да защитава техните интереси.

По думите му външните са неглижиране от страна на правителството. Гайдов добави, че очаква през следващия програмен период средствата за пчеларите да се увеличат. В момента производителите на мед получават целеви средства по т.нар. Национална програма за пчеларство, припомня агенция "Фокус".

"Това са субсидии, които обаче стигат до едва 1500 души при регистрирани над 4000. Тези средства са недостатъчни, но проблемът е друг, че те може би не са разпределени както трябва. Те се разпределят по различни мерки и т.н. Някои от мерките не са добре планувани, не се усвояват. Вярно е, че се прехвърлят в други мерки. Очакваме тези средства да бъдат удвоени от ЕС през 2020 година. Въпрос на координация на министерството и между самите пчелари да могат да бъдат разпределени тези средства, както биха искали пчеларите. Според мен е добре да се вземе тяхното мнение и да се разпределят средствата там, където е необходимо и по пера там, където биха могли да подобрят състоянието на отделните пчелари", коментира още Гайдов.

Като друг проблем той посочи реализацията на продукцията на едро, която е много слаба, с много ниски цени.

"Проблеми има и със здравословното състояние на пчелните семейства, като миналата година беше изключително тежка – много смъртност имаше между пчелните семейства. Има и други болести, които в крайна сметка не се котират от научните сфери в пчеларството. Пчеларите не знаят как да лекуват своите пчелни семейства и срещу какво. Може би трябва да бъде направен един мониторинг на заболяванията на пчелните семейства, какъвто в момента правят във Франция", коментира Гайдов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес