Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

25 април 2024, 07:37 часа • 1470 прочитания

Средствата по т.нар. "украинска помощ" ще бъдат изплатени със закъснение (около 30 дни) – такова уверение получихме след вчерашната среща в парламента. Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Според Проданов, бившият земеделски министър Кирил Вътев направил грешка в сметките за "украинската помощ". Става въпрос за компенсации – около 300 млн. лева за първи транш и още около над 200 млн. лева, които идват от други пера плюс допълнение на още от централния държавен бюджет. Помощта ще е за около 50 000 земеделци и няма да засегне други плащания – поне това е сега посоченото.

Още: Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Със сегашния служебен земеделски министър работим от над година, но като директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Много по-добре е човек, който познава отвътре бранша, включи се и Симеон Караколев, създател и председател на Националната овцевъдна асоциация. На въпрос на БНТ откъде ще дойдат парите, Караколев обясни, че държавата има възможности – но по-голям проблем е, че държавата е пратила нотификация до ЕК и в нея е посочено, че пари има. Чак в края на април разбрахме, че пари няма достатъчно, но го разбрахме от коментари, възмути се Караколев.

Нямаме нищо против проверките, но не и когато минават "виртуални животни" и бюджетът го няма, добави той. Не са малко, има и председатели на браншови организации, каза Караколев без да уточнява имена. Но повдигна въпроса колко много браншови организации има – 66 бяха на срещата сега само защото още толкова не дойдоха, по думите му: Виртуални овце и кози за милиони - колко са?

Велика битка в Брюксел: Водно оръдие срещу бълващ кафява субстанция трактор (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес