Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търсенето на работна ръка ще скочи през второто тримесечие

11 март 2014, 10:40 часа • 13110 прочитания

Близо един от всеки пет български работодатели отчита позитивни планове за наемане на персонал за второто тримесечие на тази година. Нетната прогноза за заетостта в България за периода април-юни е +14%, пише в свой анализ "Менпауър".

Това означава, че спрямо началото на годината т.е. периода януари - март се очаква да има повишение на заетостта в България с 13%, а на годишна база повишението ще е 2%. За сравнение през второто тримесечие на миналата година нетната прогноза за заетостта е била за покачване с 12%.

Най-забележимото повишаване се наблюдава в сектора на "Хотелиерство и ресторантьорство". През първото тримесечие на 2014 година прогнозата е била -16%, докато сега е +33%. Това е увеличение с 49 процентни пункта спрямо предишното тримесечие. Следва секторът на "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" (+22%) и "Транспорт, складове и комуникации (+19%)". Работодателите в секторите "Електричество, газ и водоснабдяване" (+2%) и "Строителство" (+1%) отчитат най-скромните намерения за наемане на персонал.

На регионален принцип работодателите в Русе изглеждат най-склонни да търсят нови работници. Там прогнозата за заетостта през второто тримесечие на тази година е +19%. На второ място е регионът на Бургас с +15%, следват Пловдив (+14%), Варна (+14%) и София (+11%).

Каква е пълната картина на прогнозата за заетостта по региони и сектори - научете в Expert.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес