Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търговските вериги: Служебният кабинет ни е взел на мушка

22 февруари 2023, 11:54 часа • 1230 прочитания

Очевидно е, че служебният кабинет си е поставил на мушка търговските вериги, което е най-малкото недопустимо. Това заяви  Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия пред NOVA NEWS.

"Соченето с пръст на търговските вериги започна, без да се публикува някакъв анализ, да стане ясно има ли проблем и къде е той. В публичното пространство хвърчат обвинения за 70-80% надценки, които са безкрайно далеч от истината. Тя се движи в интервала 15 - 25% и не във всяка търговска верига има такси", обясни той.

"В обществото се създава усещането, че има едни лоши спекуланти, но нещата са по-сложни. Те отиват назад по веригите за доставки, не може да се фокусираме само върху търговеца. Надценката се определя от доставната цена, начисляват се разходи за транспорт, складиране, логистика, реклама, енергия, заплати и след това се прави проверка дали цената ще е конкурентна”, каза още Вълканов. 

Експертът обясни, че половината приходи на единствената държавна млекопреработвателна компания са от лицензионна дейност и няма как пазарът да се води по нея.

Вчера бе освободен директорът на компанията Николай Маринов. 

Още: След сигнали за нарушения: Освободиха изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес