Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тролеите в Добрич могат да отидат в историята

24 януари 2014, 11:28 часа • 35613 прочитания

В началото на следващата седмица по време на редовното си заседание Общинският съвет на Добрич ще обсъди възможността за преструктуриране или ликвидиране на тролейбусния транспорт в града. Това става ясно от докладна записка, внесена от зам.-кмета „Икономическо развитие и европейски фондове” инж. Надежда Петкова, предаде Агенция "Фокус".

Направен е анализ на правното и икономическо състояние на общинското предприятие и е установено, че най-екологичният транспорт в добруджанския град е нерентабилен поради големи разходи за ел. енергия, поддръжка и ремонт на напълно амортизираните транспортни средства. Към това се добавя и констатацията за малък пътникопоток.

Като следствие приходите от този вид транспорт не са достатъчни за покриване на разходите на дружеството. То е натрупало задължения, е посочено в докладната записка. По-голяма част от тези задължения са публични – за осигуровки на персонала и ДДС.

Образувано е и изпълнително дело през миналата година в ТД Варна, Дирекция – СДО за главница в размер 184 281 лв. и лихва в размер 8 693 лв., изчислена към 26 ноември 2013 година.

Общинският съвет на Добрич в качеството си на едноличен собственик на капитала на „Тролейбусен транспорт” ЕООД предстои да вземе решение да бъде възложено на лицензиран оценител изготвянето на пазарни оценки на имуществото на предприятието. Управителят на дружеството ще бъде задължен да оптимизира дейността на предприятието с цел намаляване на разходите. В срок до 7 февруари тази година, трябва да бъде изготвен и представен на Общинския съвет план за оптимизиране на дейността на предприятието и намаляване на разходите на персонала.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес