Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябват ли стрес тестове за българските банки? Експертите спорят

14 май 2015, 19:00 часа • 8386 прочитания

Стрес тестовете, които налага Европейската комисия на българските банки не са необходими. Това коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев относно искането на ЕК за провеждане на стрес тестове в банковата ни система до края на тази година, а не през 2016 г.

Хърсев обаче смята, че Комисията интерпретира по „абсурден начин“ съществуващата банкова статистика:

"ЕК провежда трайно негативна политика към банките в цяла нова Европа. Не знам по каква причина това трябва. Ние от ЕК получаваме постоянно негативни и лъжливи факти по отношение на банковата система на всички тези страни", каза експертът. "Последният случай беше т.нар. доклад по повод европейския семестър, където се твърдяха откровени неистини за българските банки, интерпретираше се по абсурден начин статистиката за приходите и разходите на местните и чуждестранните банки", добави той.

По думите му ЕК не е образец за икономическа политика. "Тя е непоследователна, неясна, без някаква цел и има неприемливи методи за репресия", коментира той.  

От своя страна адвокат Янчо Трончев заяви, че Европейската централна банка и Европейската комисия се опитват да действат превантивно, за да не се търсят впоследствие решения, ако нещо се случи в дадена европейска банка.

Той обясни, че стрес тестовете се извършват в две посоки – върху капитала и ликвидността. "В първия сценарий се търси отговор на въпроса - колко устойчив е капиталът, а във втория – за ликвидната позиция на банката. Те обхващат и кредитен риск, пазарен риск, ликвиден риск, степен на шок", каза Трончев.

"Ако банките, опериращи на българския пазар, не правят тези тестове, могат да последват съдбата на КТБ", категоричен беше Трончев:

"Не трябва българските отговорни институции да протакат стрес тестовете на банките, опериращи на нашия пазар. Не само кризата в КТБ е причината за тестовете, а общото състояние на банковата система. БНБ трябва да свали „розовите си очила“ и Банковият надзор да действа твърдо. А и банките сами трябва да правят стрес тестовете и да отговорят на съответните изисквания, защото иначе нищо добро не ги чака и примерът е КТБ", каза той.

"Банките, регистрирани в България, има добре управлявани и зле управлявани, както видяхме миналата година. Този стрес тест ще даде индикация и време на тези, които не са напълно в ред, да влязат в ред". Така коментира въпроса банкерът Левон Хампарцумян пред bTV. Според него това може да е сигнал за по-ранно влизане на Бълария в еврозоната.

 

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес