Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли ЕС да одобри рестарта на проекта АЕЦ "Белене"?

01 юли 2020, 08:06 часа • 3869 прочитания

Нотификацията за "Белене" е валидна от 2007 г., но ние трябва да я препотвърдим пред ЕС. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV председателят на Българския атомен форум, Богомил Манчев. Той коментира темата с бъдещето на АЕЦ "Белене".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и Националната електрическа компания, за строителството на АЕЦ „Белене“.

Първо, площадката има лиценз и този лиценз не трябва да се потвърждава. Въпреки това е редно да се направят нови опреснителни анализи за сеизмичната активност, коментира Манчев.

Строителството на проекта не може да бъде забавено. Трябва да уведомим ЕС, че преди години е имало един инвеститор, а днес имаме нов. Този инвеститор трябва да подаде заявление за антимонополни права пред европейската общност. За да започне да се строи ядрена централа, трябва да бъде одобрен техническият проект, уточни Манчев. Той каза, че за всичко това са необходими около 2 години и половина. Манчев счита, че ще има отпор по отношение на ренотификацията от страна на някои страни членки, като даде пример с Унгария.

Богомил Манчев подчерта, че проектът е подкрепян политически и това улеснява до голяма степен конструкцията на "Белене".

Експертът подчерта, че българската страна няма да дава гаранции за изкупуването на произведената ядрена енергия. Този проект трябва да работи на пазарни условия, а токът нито ще се увеличи, нито ще се намали, стана ясно още от думите на Богомил Манчев.

Той изрази притеснение, че чисто политически е голяма вероятността да няма такъв проект, но тогава се поставя под въпрос съхраняването на оборудването, което се намира на площадката. Към момента според Манчев по всички изисквания се съхранява оборудването, но по-лошото е, че ако не  използваме реакторите, може да се наложи да ги нарежем, изказа прогноза експертът.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес