Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва да влезем в еврозоната, смятат Емил Хърсев и Кольо Парамов

19 януари 2015, 07:55 часа • 38548 прочитания

При въвеждане на еврото първоначално има шоково нарастване на цените, но не за дълго. Това категорично подчерта финансистът Емил Хърсев на въпрос какви биха били последствията от влизане на България в еврозоната.

Хърсев и Кольо Парамов говориха по темата с оглед думи на финансовия министър Владислав Горанов, който заговори за влизане в „чакалнята” на еврозоната – ERM II. Парамов обаче подчерта, че за разлика от всички други членове на валутния съюз на ЕС, ние ще влезем от състояние на валутен борд. Хърсев добави, че ние нямаме основен кредитор – БНБ няма истински функции на централна банка и не може да кредитира така, както държави без валутен борд го правят. Ако имахме централна банка, нямаше да изпитваме и дефлация – а вероятно ще имаме дефлация от над 2% за миналата година, добави той.

Литва е най-скоро присъединилият се член на еврозоната. Преди влизането, търговците в страната сключват джентълменско споразумение, с което обещават да не спекулират. Впоследствие властите налагат само две глоби за спекулации при общо над 600 сигнала. А Литва очаква инфлация от 1% до края на годината.

През миналата година търговският ни дефицит към страните „на еврото” е около 655 млн. евро. Ние не разполагаме с необходимата парична маса, за да не бъдем блокирани във валутния борд, сметна Кольо Парамов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него и Хърсев, ако вече бяхме в еврозоната, щяхме да имаме два пъти по-големи депозити, лихвите по кредитите щяха да са с два пъти по-ниски лихви. Крайно време е да влезем в ERM II, най-късно до 2017 година, заяви Парамов. А Хърсев обяви, че при дефлация няма как търговците да увеличат цените – и при въвеждане на еврото ще има малък скок на цените, после ще се върнат, каза той.

По въпроса с войната между КФН и „Икономедиа” двамата икономисти бяха доста остри. Цялата тази работа, която Прокопиев върши спрямо Стоян Мавродиев, е целенасочена пропаганда. Моделът на Прокопиев, който реализира за фалита на КТБ, трябва да приключи. Има много стари комбинации между двамата и сега си играем на политика, която води до срив на държавата, подчерта Парамов. Трябва да вярваме на институциите, защото нищо по-добро не сме измислили, добави Хърсев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес