Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима си поделиха Нобеловата награда за икономика

14 октомври 2024, 13:20 часа • 326 прочитания

Американецът от турски произход Дарън Аджемоглу, сънародникът му Джеймс Робинсън и британецът Саймън Джонсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките.

Още: Оцелели от Хирошима и Нагасаки получиха Нобеловата награда за мир

Престижната награда, която обаче, се връчва не от Нобеловия комитет, а от шведската Riksbank, е последната, която ще бъде присъдена тази година и е на стойност 11 милиона шведски крони (около 1,1 млн. долара).

Намаляване на огромните разлики в доходите

"Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите демонстрираха значението на обществените институции за постигането на това", отбеляза Якоб Свенсон, председател на комисията за наградата за икономически науки.

Наградата за икономика не е една от първоначалните награди за наука, литература и мир, създадена по волята на изобретателя на динамит и бизнесмен Алфред Нобел и присъдена за първи път през 1901 г., а беше по-късно допълнена, учредена и финансирана от Централната банка на Швеция през 1968 г..

Предишни победители при Нобеловата награда по икономика включват множество влиятелни мислители като Милтън Фридман, математикът Джон Неш - изигран от актьора Ръсел Кроу във филма "Красив ум", а наскоро беше връчена на бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Миналата година икономическият историк от Харвард Клаудия Голдин спечели наградата за работата си, изтъкваща причините за неравенството в заплатите и пазара на труда между мъжете и жените.

Още: Обявиха кой печели Нобеловата награда за икономика

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес