Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тотална изненада в цената на петрола при очаквана голяма война в Близкия изток

05 август 2024, 08:24 часа • 3542 прочитания

Невероятно, но факт – цената на петрола достигна до 8-месечно дъно въпреки масовите очаквания и прогнози за неизбежен удар на Иран срещу Израел, който може да доведе до нова голяма война в Близкия изток: Светът чака удар на Иран по Израел: Какво се знае и какви са сценариите?

Европейският сорт суров петрол "Брент" поевтиня с още 4 цента (0,1%) на барел и вече е на ниво 76,77 долара на барел. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня още повече – с 13 цента (0,2%), до 73,39 долара за барел. Такива нива не са виждани от януари, 2024 година насам.

Основен фактор за това движение са страховете, че американската икономика може да тръгне към рецесия. Отделно, ОПЕК+ постепенно премахвана ограниченията на добива, които наложи и прогнозите са, че този процес ще продължи минимум и през третото тримесечие на 2024 година.

Разбира се, ако в Близкия изток се случи нова война, това ще повлияе в посока поскъпване, коментират от ANZ пред Reuters, но дори този коментар е в смисъл "износът може да бъде повлиян" т.е. тревогата още не е толкова голяма.

Още: Петролът не реагира съвсем според очакванията след ударите на Израел срещу "Хизбула" и лидера на "Хамас"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес