Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ-ът на Доган пак не плаща на “Булгаргаз”, дължи 37,5 млн. лв.

11 март 2022, 14:58 часа • 5768 прочитания

Притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" дължи 37,5 млн. лв. на “Булгаргаз” към 8 март. Задълженията са за доставен газ, резервиран капацитет и неустойки по забава.

Това пише енергийният министър Александър Николов в отговор до депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Питането е в следствие на изслушване в парламентарната комисия по енергетика, по време на която Николов коментира, че централата е вторият по големина длъжник на газовото дружество след „Топлофикация София“

Задълженията са натрупани само за два месеца – януари и февруари тази година, стана ясно от отговора на министър Николов.

Още на 1 февруари “Булгаргаз” е спрял доставките на газ за ТЕЦ “Варна”, като я е поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март.

“От страна на дружеството ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за събиране на натрупаните вземания, които включват запор на банкови сметки на длъжника, образуване на искови и изпълнителни производства със съответните обезпечителни мерки”, увери министърът на енергетиката.

Припомняме, че в края на миналата година „Булгаргаз“ беше спрял снабдяването на ТЕЦ „Варна“ с газ отново заради неплатени задължения.

Преди дни пък стана ясно, че постоянно повишаващите се борсови цени на тока са позволили на собственика на централата да сключи няколко добри сделки. В началото на март от борсова сделка ТЕЦ-ът получи 27 млн. лв.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес