Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси инвеститор за нови 2 блока

30 ноември 2012, 19:22 часа • 10407 прочитания

„Български енергиен холдинг” ще търси стратегически инвеститор, с който да изгради два нови високотехнологични блока в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2”, предаде Стандарт нюз.

Тяхната обща мощност трябва да бъде до 500 мегавата и да отговарят на най-високите световни стандарти. За целта централата е създала проектна компания ТЕЦ "Марица Изток 2 (9-10)” ЕАД с капитал от 50 хил. лв., а дружеството е 100% собственост на най-голямата ни държавна ТЕЦ. Идеята на БЕХ е тази компания да получи лиценз от ДКЕВР за експлоатация на блокове и производство на електроенергия.

След тази стъпка в „ТЕЦ Марица Изток 2 (9-10)” ЕАД ще бъдат апортирани работещите в момента блок 5 и 6 на централата. След това 49% от новото дружество ще бъдат обявени за продажба чрез приватизация. Така ТЕЦ-ът ще провлече средства и стратегически инвеститор, с който заедно да бъдат изградени новите и модерни блокове 9 и 10, съобщи изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Така ТЕЦ „Марица Изток 2”няма да влага собствени пари, а ще внесе под формата на апортна вноска терените за изграждане на новите мощности. В същото време ТЕЦ-ът ще си запази мажоритарния дял в новото дружество, допълнва Андонов.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес