Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази година започва строежът на „Южен поток“, кълне се Стойнев

10 май 2014, 16:31 часа • 19165 прочитания

Тази година започва строежът на газопровода „Южен поток“. Информацията съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти след редовното правителствено заседание, проведено в Ловеч, информира БТА.

"Ние изпълняваме плана, който сме начертали. По него тази година трябва да започне строителството. Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще мине газопроводът. Този проект, ако опозицията си бе свършила работата през тези 3,5 години, отдавна трябваше да бъде построен. За една година ние свършихме доста работа, която да ни доведе до започване още тази година на строителството на сухопътната част, а морската част ще започне през юли и август", заяви той.

Министър-председателят Пламен Орешарски също коментира темата. Според него правителството е наваксало изоставането, заварено в средата на миналата година.

"Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта премиерът, цитиран от пресслужбата на МС.

Припомняме ви, че по-рано днес от Реформаторския блок обвиниха зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айлов в лъжа.

Според члена на Гражданския съвет на Реформаторския блок и бивш министър на енергетиката Трайчо Трайков всичко това се прави, за да се извади „Южен поток” от европейското законодателство. Законодателството трябва да осигури газ на ниска цена, повече работни места и конкурентоспособност на пазара. С предложението за промени в Закона за енергетиката и вкарването на термина „морски газопроводи” ще се стигне до монопол и по-висока цена на газа.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес