Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световната банка ни критикува за планираните мерки срещу нелоялните търговски вериги

09 май 2014, 21:11 часа • 19017 прочитания

Планираните мерки за борба с нелоялните търговски практики в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ са рискови и могат да навредят на българския пазар е заключението на доклад на Световната банка с дата 30 април 2014, изготвен по поръчка на българското правителство, предаде БГНЕС.

Моделът, който предвиждат готвените промени в ЗЗК, внесени от група депутати от БСП и ДПС /известни повече като Законът Нинова-Гечев/, могат да доведат до несигурност на пазара и да бъдат в ущърб за потребителите, смятат експерти на банката.

Промените, приети на първо четене в Народното събрание, предвиждат Комисията за защита на конкуренцията да одобрява и редактира договорите на големите търговски вериги и техните доставчици и да въвежда нови ограничения на дейността.

В документа се твърди, че подобна практика не е популярна в Европа и представя опита на страни като Чехия, Унгария и Италия и многократните поправки и преправяне на мерките в опит на прилагането на „по-стриктни правила за защита на по-слабите „играчи" на пазара.

Докладът включва и преглед на подхода на държави като Австрия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Румъния, Испания и др. Цитират се различни модели – от такива с минимална намеса на държавата, като кодекси за бизнес поведение, до подход, изискващ много сериозна държавна регулация.

Докладът не подкрепя аргументите в полза опитите на България да намери решение на нелоялните търговски практики с промени в закона за защита на конкуренцията с опасение, че те могат да се отразят негативно върху потребителите. Решението според експертите е в промени в търговското право, в регулиране на сектора и бизнес поведението, както е в други страни в евросъюза. Най-приложим модел за България за спорове, свързани с непочтени търговски практики, е да се решават от съда, смята Световната банка.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес