Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студена зима: Без газ не можем, смята шефът на Асоциацията на топлофикациите

19 юли 2022, 07:48 часа • 4663 прочитания

Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното действие няма да се усети в процентно изражение в разхода на горива. За мен все още е висящ въпросът дали ще има природен газ в България през зимата. Притеснително е, че вече "Булгаргаз" пращаше покани за подписване на годишните договори през септември – поне през последните няколко години, сега не е така. Това заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Мазутът не е алтернатива, настоя Георгиев – това било за аварийна ситуация за 10 дни. 10 дни не е цялата зима, няма истинска алтернатива на газа, добави той пред bTV.

Според Георгиев, газохранилището в Чирен не е достатъчно да издържим без друго цялата зима. Той не се нае да прави оценка колко дълго може България да изкара само с Чирен, дори да е нагнетено на 100%. Трябват ни доставки, е позицията на Георгиев.

Припомняме, че до момента, след доставката на два танкера с втечнен газ от САЩ, все още няма яснота какво ще се случва. В микса за юли е включен втечнен газ, но не е ясно откъде идва той.

За експерта е притеснително и, че газът поскъпва през лятото, когато по принцип би следвало да поевтинява, защото никой не ползва парно.

Каквито и да е облекчения и държавна помощ да има за абонатите, все е добре, заключи Георгиев.

ОЩЕ: "Газпром" с ясен сигнал, че спира газа за Германия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес