Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строителите излизат на протест в София

11 декември 2018, 12:25 часа • 3238 прочитания

Утре, 12 декември, ще има протест на строителния бранш - с 1000 машини, които ще бъдат "стоварени" на бул. "Цариградско шосе" от 7:00 до 12:30 часа, в посока Враня. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев, предаде БГНЕС.

Причината за протеста е обидата от страна на строителите, че в последните месеци имало много публични обвинения за некачествено строителство и нагласени обществени поръчки. Припомняме, че Строителната камара поиска от БСП да отзове четирима свои депутати - Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов, които поискаха независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. В отговор всички социалисти в парламента се подписаха под искането, а за последно АПИ обясни, че нямало ред, по който да се правят проверки на вече пусната в експлоатация инфраструктура и затова предложи да се създаде работна експертна група, която да измисли решение.

С утрешния проест Камарата на строителите ще иска срещи с президента, премиера, председателя на парламента и депутати. Подписка с 53 000 подписа на строители ще бъде внесена в парламента в 9:30, а след това ще има срещи в Министерски съвети при президента, уточниха от камарата.

Подписката цели спиране на използването на бранш за политически цели. "Искаме плановост и предвидимост за развитие на сектора в дългосрочен план. Ние не сме молили категорично освен за подкрепа на бранша. Хората, които в момента ни атакуват, са БСП. Нашето желание е тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти", категоричен е Терзиев.

"Според бранша през следващия програмен период се очаква усвояване между 12-15 милиарда евро. Няма фирма в Европа, която да не желае да участва в разпределението на тази баница. Но, българските фирми пак ще строят в консорциуми и занапред. Да сте виждали немски строители, идват само като консултанти. Строителният ни бизнес ще бъде пречка за западните фирми. Това е основната атака“, убедени са от сдружението.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес