Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоян Александров: 206-те млн. лв. от КТБ са изнесени за ден

16 юли 2014, 09:13 часа • 32055 прочитания

Спорните 206 млн. лв.* от Корпоративна търговска банка (КТБ) са били изнесени в продължение на няколко часа на 19 юни. Това съобщи бившият финансов министър Стоян Александров в ефира на Нова телевизия. Той се позова на информация на главния счетоводител на финансовата институция Мария Димова, която му се обадила снощи по телефона.

Финансистът обясни, че сумата е включвала 90 млн. евро и малко левове.  Тя е била изтеглена от фирми, които са имали големи наличности в КТБ. Александров уточни, че не знае дали 206-те млн. лв. са напуснали страната или са все още в България.

По-нататък бившият финансов министър потвърди, че той действително разполага с големи суми пари, които в момента са блокирани в КТБ. Александров допълни, че от 2 седмици не се е чувал с Цветан Василев и че доколкото знае банкерът действително се страхува за живота си.

От думите на финансиста стана ясно, че в момента трябва да се избира по-малкото зло. Според него гарантирането на всички депозити може и да не е толкова голям проблем, тъй като ще спре изтичането на средства от банки в България към банки в чужбина - процес, който се наблюдавал в момента. 

Александров завърши с това, че държавата така или иначе ще трябва да се намеси, тъй като депозите до 100 хил. евро в КТБ в момента (които са гарнатирани по закон) са за около 4 млрд. лв. Същевременно във фонда за гарантиране на кредите има едва около 2,1 млрд. лв.

*Припомняме ви, че първоначално и БНБ обяви, че 206-те милиона лева са били изтеглени наведнъж. Това схващане се промени в нощта на 13 срещу 14 юли. Тогава стана ясно, че версията се е изпарила от прокурорското обвинение. Новата версия на прокуратурата е, че касиерката и две счетоводителки са отмъкнали парите за няколко години чрез фалшиви счетоводни операции, наредени от Цветан Василев.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес