Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Бюджет 2014 е бюджет на размразяването, отговорността, растежа

17 декември 2013, 15:17 часа • 18411 прочитания

Бюджет 2014 е бюджет на размразяването на социалните плащания, бюджет на социалната отговорност на държавата към гражданите, бюджет на икономическия растеж при условия за много сериозни инвестиции за възстановяване на икономиката, бюджет на преодоляване на регионалната пропаст в България. Бюджет на възстановяване уважението към образованието и науката в България, с най-сериозно увеличение в секторните политики именно в тази област. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

"Коментарите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за икономически разпад не почиват на реални данни. Това за икономически и социален разпад е пълна фантасмагория. Трябва да има връзка между това, което приказваш, и реалността, иначе положението е тежко. Казаното не почива на данни, освен на желанието на Борисов, защото не е на власт, да се случи катастрофа. Това няма да се случи. Да забрави. ГЕРБ водят партизанска война срещу правителството и парламента", коментира Станишев.

По думите му близо 50 законопроекта са внесени в Народното събрание дотук, 33 законопроекта от депутати на КБ, съвместно с депутати от ДПС още 17. Близо 20 са приети и много са между първо и второ четене.

"Чрез промени в Закона за енергетиката се създадоха условия за намаляване на цените на тока сигурно от десетилетия. Това е сериозен успех и на БСП, и на КБ. Беше внесен и новият Изборен кодекс, негов проект. Това също е ангажимент на БСП. Тази политика е естествено да намери отражение в два ключови закона – актуализация на бюджета за 2013 и преодоляване на наложеното вето. Всякакви спекулации, които се въртяха около ветото, са опровергани от МВФ, който оцени това като правилна стъпка на правителството и парламента", изброи Станишев.

Той добави, че след Нова година водещи в законодателната дейност ще бъдат антимонополното законодателство – приемане на второ четене на ЗОП, балансиране на отношението между финансовите институции, банковите и другите кредитни институции с потребителите, за да се защитят интересите на потребителите и др.

Според Станишев има много сериозна промяна, която се вижда в българското общество – отношенията между парламент и правителство. "След като 4 г. парламентът беше просто машина за гласуване по времето на Борисов, сега парламентът ефективно контролира изпълнителната власт. Това се осигури чрез периодичните отчети на премиера за работата на кабинета и чрез въвеждане на нова практика за блиц контрол към премиера и министрите. По тази процедура са зададени близо 30 въпроса по актуални теми. БСП и КБ са водещи в парламентарния контрол. Имаме амбицията Изборният кодекс да бъде приет", заяви още Станишев.

Председателят на социалната комисия в НС Корнелия Нинова подчерта, че през 2013 година социалните мерки са били насочени за помощ към най-уязвимите групи. "Заложихме законодателни инициативи за дълготрайни политики за промяната на заетостта", каза Нинова и даде пример с мерките за намаляване на младежката безработица. Тя очерта и предстоящата работа за следващата година, която ще бъде в три социални направления - заетост, доходи и пенсионна реформа.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес