Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалният министър: Заплатите в България през последните години растат

27 октомври 2017, 21:47 часа • 1805 прочитания

Всеки министър е доволен, когато бюджетът насочва средства към неговата система. Социалните разходи на държавата за следващата година са с най-голям ръст. С бюджета не се прави реформа, но с тези средства се дава такава предпоставка. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков в ефира на БНТ.

Увеличението на заплатите на учителите например - това е инвестиция в човешкия капитал. Целим по-добро насочване на плащанията към различните групи бенефициенти, коментира Петков.

По думите му има единен ръст на разходите за пенсиите за над 500 млн. лв. За една средна пенсия от порядъка на 300 лева, това са над 10 лева. Най-голямо е увеличението на разходите за интеграцията на хората с увреждания, що се касае до бюджета на Министерството на труда и социалната политика, поясни Бисер Петков.

Заплатите в България през последните години растат. Расте минималната работна заплата, расте средната заплата. Тенденцията е на повишение, големият въпрос, по който се спори, е как да се разпредели произведеното.

Отново казвам, за правителството нормалният социален диалог е най-добрата ситуация, поясни още социалният министър.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес