Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалният министър: Работодателите да увеличат заплатите, ако искат да си задържат персонала

24 октомври 2024, 15:38 часа • 506 прочитания

Работодателите трябва да реагират на увеличенията на минималната заплата, ако искат да си задържат персонала. Това заяви пред журналисти в Ямболско служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

"Конкуренция в предлагането на труда"

"Съществува и конкуренция в предлагането на труда, а не след това работодателите да казват – защо нашите работници и служители предпочитат да работят в други държави, а да внасяме работници от други държави“, коментира по този повод министър Иванов.

Той посочи, че макар през последните 30 години минималната работна заплата в България да се повишава, тя остава една от най-ниските в Европейския съюз.

Още: Ето колко достигна средната заплата в Германия

Коментарът му бе по повод гласуваното от Министерския съвет увеличение на минималната заплата на 1077 лв. от началото на 2025 г. и оповестените от КНСБ данни от изследване, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ е 1454 лв.

"Това изследване би могло да се използва като референтна цел, перспектива, която във времето може да се преследва. Не може да бъде обвързано с определяне на размера на минималната заплата, защото той е фиксиран в Кодекса на труда – 50% от средната за страната заплата. Освен синдикатите, които показват издръжката на живот, от другата страна са работодателите, които пък трябва да изплащат тези заплати", подчерта Иванов, цитиран от БТА.

"Най-важното, когато се определя минималната работна заплата, е освен да покрие разходите на всяко лице и семейство, да се има предвид, че и икономиката трябва да е рентабилна и конкурентоспособна, за да може да разкрива нови работни места“, добави министърът на труда и социалната политика.

Той присъства на откриването на първия Център за настаняване на бездомни в Ямболска област, който се намира в село Скалица, община Тунджа.

Още: Недоволство в балканска страна: Заплата от 1500 евро вече не стига за нищо

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес