Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сметката за ток на зам.-председателя на ЕК - призма на разговор за Зелената сделка

15 октомври 2021, 08:23 часа • 3384 прочитания

2125 евро а година – това е сметката за ток на зам.-председателя на ЕК и отговорен за Зелената сделка в ЕК Франс Тимерманс по собствените му думи. Но с предупреждение, че вероятно в края на годината ще има един вид изравнителна сметка, защото цените на енергийните суровини в Европа растат бързо.

Попитан от Светльо Иванов пред bTV дали можеше да се предвиди сегашното движение на пазарите, Тимерманс отговори: „Не мисля”. И се оправда много фактори, които не може да бъдат предвидени - с КОВИД, с малкото вятър през летните месеци.

Тимерманс каза изрично и, че няма причина да се смята, че Русия манипулира по някакъв начин газовия пазар в Европа. Но той не сподели позицията на руския президент Владимир Путин, че трябвало в Европа да продължат да сключват двустранни дългосрочни договори – ПОВЕЧЕ ЗА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ НАУЧЕТЕ ТУК!

Същевременно Тимерманс настоя, че няма бъдеще с въглища – въпреки вземаните мерки и от съседни на България държави. Албания например обяви извънредно положение, Сърбия действа за по-добра цена на природния газ от Русия, в Косово също предприемат мерки. Вятърната и соларната енергия са много по-евтини от енергията от въглищата, настоя Тимерманс, напомняйки колко много хора умират (статистика за България отпреди 4 години) само заради замърсен въздух.

Колкото повече чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва преходът от въглища към по-екологични алтернативи. Но плановете за преход на първо място трябва да включват грижа за миньорите и пряко свързаните с въглищните райони, коментира Тимерманс. Той отказа да коментира дали е приемливо България да спре въглищните си централи през 2040 година, преди да види детайлните планове на нашата държава, които още не са представени в Брюксел.

Специално за Плана за възстановяване от коронакризата на България, Тимерманс настоя, че е по-важно качеството, отколкото бързината. Основното е да превърнем България в привлекателно място за живот, за инвестиции. Но зам.-председателят на ЕК не коментира изобщо как ще се отрази на този план евентуален нов неуспех за съставяне на действащо правителство след предсрочните парламентарни избори.

Още: И при лошия, и при който и да е Бойко все тая с тока

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес