Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След теча на радиоактивна вода: Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи отново

08 юли 2024, 10:35 часа • 1376 прочитания

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен отново в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути, съобщиха от атомната централа.

Спирането

Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

Още: Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй", има и наказани служители (СНИМКИ)

След това стана ясно, че при спирането на блока се е получил излив в АЕЦ “Козлодуй“ на радиоактивна вода в помещението на херметичния обем на контролирана зона.

След изпълнение на необходимите ремонтни работи са направени тестове и изпитания на оборудването, предвидени съгласно изискванията за безопасна експлоатация. Проверките, извършени от независими експерти и от Агенцията за ядрено регулиране, потвърждават работоспособността на съоръженията и системите, посочват от АЕЦ.

В съответствие с технологичния регламент натоварването на блока се извършва поетапно. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство, уточняват от централата.

Още: Работен инцидент в спрения VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес