Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в парламента заради бившата фирма на директора на НАП Румен Спецов

13 август 2021, 14:31 часа • 21806 прочитания

Ревизията на фирма „Гранекс Трейдър”, която е била управлявана в известен период от време от сегашният директор на НАП Румен Спецов, не е правена за периоди, в които Спецов всъщност е управлявал. Това заяви финансовият министър Асен Василев в отговор на въпрос на депутата Георги Кадиев.

Задълженията на фирмата обхващат период, в който г-н Спецов не е бил нито управител, нито съсобственик в компанията, подчерта Василев. И добави, че е сезирана прокуратурата, за да направи и тя проверка.

Кога обаче е издаден ревизионният доклад, попита депутатът Георги Кадиев. И добави – Румен Спецов видял ли е този доклад и продал ли е дяловете си в "Гранекс Трейдър" преди самата ревизия? На 17 юни, 2016 година – неприсъствено е подаден ревизионният акт, посочи Василев. Той не можа да каже кога е даден ревизионният доклад и на кого, но повтори, че е абсурдно някой да се страхува от ревизия на периоди, в които не е бил управител. Спецов продава фирмата през април, 2016 година.

Г-н Спецов се справя идеално със задачите, повиши събираемостта на НАП. Дали сме всичко на прокуратурата, за да провери, уточни Василев.

Според Bird.bg, pрез 2014 г. фирмата е имала солидни обороти от над 6 милиона лева, сочи последният вписан годишен финансов отчет на "Гранекс Трейдър", подписан от Спецов. Но през следващата година приходите от продажби падат на 510 хил. лв., оповестява изданието.

Хронологията според Василев

Ревизията на "Гранекс Трейдър" обхваща два периода, като единият изцяло се отнася до 2014 година, а другият е до 1 май, 2015 година. Но по думите на Асен Василев, Спецов поема фирмата по-късно през 2015 година, което вече съобщиха и от НАП. Справка в Търговския регистър показва, че Спецов става управител на 16 юни, 2015 година!

Асен Василев уточни и, че в личен разговор Спецов му е казал, че се е заинтересувал от фирмата заради разрешителното ѝ за търговия със зърно, но решил да продава, защото заради ревизията банките почнали да му отказват кредити. Служебният финансов министър каза това след като изрече думите, че няма смисъл някой да се страхува от ревизия за периоди, в които не е управлявал дадена фирма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес