Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен растеж на заплатите през идните няколко тримесечия, прогнозира ЕЦБ

09 януари 2023, 13:03 часа • 3923 прочитания

Растежът на заплатите в страните от еврозоната се очаква да бъде „много силен” през следващите няколко тримесечия, но реалните заплати навярно ще намалеят на фона на ускорената инфлация, сочи икономическият бюлетин на Европейската централна банка, цитиран от Reuters.

Историческото нарастване на инфлацията подкопава реалните доходи на домакинствата през последните две години, като все повече бизнеси започват да коригират заплатите спрямо поскъпването, провокирайки притеснения, че високата инфлация може да се запази, ако повишаването на доходите се реализира на по-постоянна основа.

„Растежът на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да бъде много силен в сравнение с историческите модели.”, пише в материал, изготвен от икономически екип на централната банка.

„Това отразява стабилните пазари на труда, които досега не са били съществено засегнати от забавянето на икономиката, увеличенията на националните минимални заплати и известно наваксване между заплатите и високите нива на инфлация.”

Но очакваното икономическо забавяне и несигурността относно перспективата вероятно ще окажат низходящ натиск върху растежа на заплатите в краткосрочен план, прогнозират икономистите.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро посочи, че вероятно заплатите нарастват с по-бързо темпо спрямо очакванията и ЕЦБ, което има влияние върху дългосрочните прогнози относно инфлацията.

Материалът в бюлетина на централната банка обаче, омаловажава тези опасения като твърди, че реалните доходи ще продължат да спадат, тъй като инфлацията ще бъде по-висока от силното увеличение на номиналните заплати.

„Реалните потребителски заплати сега са значително по-ниски, отколкото преди пандемията и е вероятно да паднат още през следващите месеци.”, посочва ЕЦБ в бюлетина.

„Това може да накара синдикатите да поискат по-високи увеличения на заплатите в предстоящите преговори, особено в сектори с по-ниски заплати.”

Още: България е лидер в ЕС по ръст в заплащането за труд

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес