Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щонов: Няма разговори за промени в статута на тръбата на "Южен поток"

03 септември 2014, 14:00 часа • 21923 прочитания

Няма разговори към момента за промени в статута на тръбата на "Южен поток". Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на брифинг на МС, предаде БГНЕС. Той добави, че става дума за разговори, които са били провеждани от предишното правителство в опит да се избегне европейското законодателство.

За да стане "Южен поток", той трябва да отговаря на европейското законодателство, коментира Щонов. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева добави: "Няма никакви плащания или строежи по проекта Южен поток, откакто е служебният кабинет".

"Не се водят преговори. Заради такива опити на заобикаляне на законодателството започна наказателна процедура срещу България от ЕК. Няма такива преговори, които да се водят от нас. Има работна група, която представя цялата информация пред ЕК. Няма плащания, няма нарушения на европейското законодателство”. Това стана ясно още от думите на вицепремиера, предаде "Фокус".

Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода "Южен поток" като добивен. Това съобщи вчера от София ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

"Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС", обяснява източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България.

Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на "добивни" и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система. Австрийската компания OMV, която е партньор на "Газпром" по проекта на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от дружеството газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта "Южен поток" чрез преотстъпване на права, обяснява БГНЕС.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес