Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се вдигне ли и с колко цената на хляба?

08 юли 2018, 17:02 часа • 5737 прочитания

"Паниката, която обхваща потребителите, когато чуят за повишение на цената в рамките на до 10 стотинки подсказва, че финансовото министерство трябва да се отнесе отговорно към въпроса за цената на хляба, да диференцира ДДС ставката на хляба на 5%." Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тогава цената на хляба няма да се покачва, секторът ще се изсветли и няма да има паника сред потребителите", обяви тя.

"Ако не се вземат необходимите мерки от законодателната и изпълнителната власт в посока намаляване ДДС на хляба, е нормално председателят на КЕВР, когато съобщава колко се повишават цените на енергийните разходи, да казва колко ще струва и хлябът", коментира Мариана Кукушева.

"Малките производители поемат ударите най-трудно. Техният финансов ресурс е изключително крехък. В повечето случаи е и липсващ", обясни тя и допълни, че е нормално всяко покачване на основни пера, като тока и природния газ, да влияе деструктивно върху бизнес поведението им.

"Пазарът на хляба е много крехък. Хлябът е най-бързо оборотната храна. Колкото и измислени диетолози, фитнес инструктори и йога маниаци да разказват, че хлябът трябва да се изключи от трапезата, той е основна храна за българите", заяви Мариана Кукушева.

"Паника в бранша, в мащабите, в които се очаква - няма. Сигурна съм, че всеки колега е силно притеснен и търси свои маркетингови решения, за да оцелее на пазара. Българският хляб продължава да бъде най-евтината храна в целия ЕС", каза още тя.

В същото време със сигурност цената на доброто зърно ще се повиши, защото жътвата в България не е приключила, а има места със сериозно засегната от дъждовете реколта, обясни Кукушева.

"Ако времето е много влажно и дъждовете продължат се очаква цената на добрата пшеница да се покачи", заяви тя. "Към момента тя е покачена, но ние използваме пшеница от преходните запаси. Това увеличение на цената на пшеницата към този момент не е необичайно. Това е нормална практика, която се случва всяка година, по това време", коментира Мариана Кукушева.

"Въпреки че най-доброто жито остава в България за производството на хляб, обяснимо е, че повишените производствени разходи при зърнопроизводителите ще бъдат отразени в крайната цена на пшеницата, която ползваме", посочи тя.

"Прибраната реколта не веднага започва да се влага в хлебопроизводството. Има допълнително оскъпяване, естествен период на изсушаване, който може да бъде свързан с енергийни разходи за зърнопроизводителите", каза още Мариана Кукушева.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес