Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

25 април 2024, 09:19 часа • 1098 прочитания

Евродепутатите дадоха зелена светлина за преразглеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП), за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС.

В сряда Европарламентът одобри преразглеждането на Регламента за стратегическите планове по ОСП и Хоризонталния регламент за ОСП с 425 гласа „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. Членовете на ЕП приеха проектозакона с технически изменения, предложени от Съвета на ЕС и одобрени от парламентарната комисия по земеделие на 15 април 2024 г.

Още: Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Какво означава това?

Прегледът на Общата селскостопанска политика променя правилата за три екологични „условия“, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране.

Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на екстремни метеорологични условия.

Снимка: iStock

Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на селскостопанската политика.

Още: Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

За да се ускори приемането на мерките, ЕП се съгласи да разгледа досието по т.нар. неотложна процедура. Европарламентът реши във вторник да не възразява срещу предложението на Европейската комисия, допълващо пакета за опростяване на ОСП. Съгласно текста държавите членки ще разполагат с по-голяма свобода на действие при прилагането на изискването на ОСП за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5% в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Още: Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Сега регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета. Белгийското председателство на Съвета на ЕС информира ЕП, че ако евродепутатите одобрят предложението във формата, договорена от Специалния комитет по селско стопанство на Съвета, то Съветът ще приеме същия текст, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

След като бъде одобрен от Съвета, законът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. Земеделските стопани вече ще могат да прилагат преразгледани екологични „условия“ за своите заявления за финансова подкрепа от ЕС през 2024 г. Всичко това се случва след мащабните протести на земеделци и фермери из цяла Европа.

Още: Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес