Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

19 април 2024, 17:13 часа • 2150 прочитания

Френските търговци на дребно ще трябва да уведомяват потребителите, когато продуктите са били намалени по размер без съответно понижение на цените като част от усилията за борба с т.нар. шринкфлация, обяви финансовото министерство в петък, предава Reuters.

Шринкфлацията се превърна в проблем както за потребителите, така и за правителствата, докато домакинствата изпитват трудности да се справят с намаляващата покупателна способност на фона на ускоряващата се инфлация през последните години.

От юли френските супермаркети ще трябва да обявяват в продължение на два месеца, когато храни и други популярни потребителски продукти и други обичайни потребителски стоки като детергент са намалени по начин, който води до покачване на единичната цена, каза министерството.

От юли френските супермаркети ще трябва да обявяват в продължение на два месеца, когато храни и други популярни потребителски стоки като прахове за пране са били намалени по размер, което реално води до покачване на цената на стоката, заяви министерството.

Снимка: iStock

„Шринкфлацията е ограбване, слагайки край на това. Искам да възстановя доверието на потребителите, а доверието върви ръка за ръка с прозрачността“, казва финансовият министър Бруно льо Мер в изявление.

Цените на храните се превърнаха в основен политически въпрос във Франция миналата година, след като инфлацията на храните достигна рекордните 16% след годишни преговори по цените между доставчици и търговци на дребно.

В отговор правителството прие закон за придвижване на преговорите за тази година и оказва натиск върху компаниите да ограничат скоковете на цените.

ОЩЕ: Какво е шринкфлация и защо се сблъскваме все по-често с нея?

Веригата супермаркети Carrefour доброволно сложи предупреждения за цените на някои продукти миналия септември, за да окаже натиск върху големите производители на потребителски стоки като Nestle, PepsiCo и Unilever преди годишните преговори за цените.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес