Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Сметната палата: Няма нарушения в усвояването на еврофондове

20 ноември 2015, 19:00 часа • 4764 прочитания

Не е вярно, че има големи нарушения в усвояването на еврофондовете в България. Това заяви шефът на Сметната палата Цветан Цветков.

„Имахме срещи вчера с председателя на европейската Сметна палата г-н Калдера, имахме срещи и с български представител в Европейската сметна палата г-жа Илияна Иванова. Днес пред ръководството на Сметната палата беше представен този годишен доклад, който стана повод за едни неточни заключения и интерпретации.

Истината е, че България в последните две години е пример за стриктен контрол и добро управление на предоставените средства от Европейския съюз. Това се съдържа в годишния доклад на европейската Сметна палата за изпълнение на бюджета на ЕК", каза Цветков пред БТВ.

По думите му са проверени само 134 транзакции на база на извадка в България по отношение на изразходване на средства на два европейски фонда, като не са констатирани сериозни нередности.

По отношения на банковия надзор, Цветков каза, че той не е бил достатъчно ефективен, поради две основни причини, а именно той не е имал способността своевременно да разкрива пропуски в работата на кредитните институции и съответно да предлага адекватни мерки за подобряване на работата в тези кредитни институции, т.е. отстраняване на тези пропуски и слабости.

Той допълни, че правилата и процедурите, които са разработени, не отговарят на съвременните изисквания за осъществяване на ефективен банков надзор.

„Като се започне от планирането на надзорните инспекции, премине се към тяхното изпълнение и извършване на място и съответно реализация на резултатите от тези инспекции на място, а именно налагане на надзорни мерки. Целият този процес не е бил достатъчно добре регламентиран с вътрешни актове, както не са добре регламентирани правата и задълженията на участниците в този процес и всичко това е водело до значително сриване на ефективността от работата на одита на Банков надзор”.

Законодателната уредба на Банков надзор не е в съответствие със съвременните изисквания, тъй като всички функции по осъществяване на банковия надзор и правомощия са съсредоточени в едно единствено лице – това е подуправителя на БНБ, който отговаря за Банков надзор, заяви шефът на Сметната палата и допълни:

"Сами разбирате, че когато има свръхконцентрация на отговорности и на правомощия в едно лице, твърде вероятно е да се допускат и грешки и слабости. А дали те са били умишлени, ще кажат други органи. Ние сме изложили убедително нашите констатации и те са подкрепени със съответните доказателства и мога да кажа, че вече са предоставени на прокуратурата.

Приоритет в работата на Сметната палата е контролът върху работата на надзорните и регулаторните органи. В България има редица надзорни и регулаторни органи, така че през следващата година вероятно ще бъдат одитирани други такива органи.

За БНБ сме дали доста препоръки, чиято цел е да подобрят работата на Банков надзор и след 12 месеца ние ще проверим дали БНБ е изпълнила препоръките, дадени от Сметната палата.

Има сериозни пропуски и те са в много области, като например административният капацитет. Самият Банков надзор не е обезпечен с достатъчно кадри, извършвани са структурни реформи, слети са две дирекции за дистанционен надзор и за извършване на надзорни инспекции на място, което е затруднило значително работата. Екипите не са били достатъчно добре окомплектовани. Отделно, самите информационни технологии, които са използвани, са позволявали манипулация на информацията".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес