Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на мини Чукурово: До година-две няма да има български въглища

30 декември 2014, 10:16 часа • 52313 прочитания

Все още има български въглища. Догодина или по-догодина ще се радваме на индонезийски въглища, китайски, щатски и всякакви други, но не и български. Това прогнозира шефът на мини Чукурово Асен Горанов.

Според него проблемът идва от големите, силни държавни компании като БДЖ и НЕК, които записват милиони загуба всеки месец. В резултат мините не могат да получат договорените си пари от топлоцентралните.

От там насетне се попада в спирала и съответното дружество започва да дължи пари на контрагенти, снадбдители и тн. "Това е спирала, в която всички сме вътре", добави шефът на мини Чукурово.

По повод казуса със заплатите той беше категоричен, че проблемът не е само в тази мина.

От своя страна бившият директор Васко Марков обясни в ефира на Нова телевизия, че забавянето не е 3 месеца, а около 25 дни. Той добави, че по кодекса на труда, който дружеството се опитва да спазва, парите за октомври се изплащат в края на ноември.

Към днешна дата не се дължат заплати и осигуровки на работниците. Изплатен им е и аванс от около 100 лв. Маринов добави, че днес трябва да бъдат преведени и парите за ноември.

Двамата бяха категорични, че привилигированост няма и те са си получили заплатите с всички останали. Марков добави, че последните месеци дружеството работи на загуба. Факт, от който страдат всички акционери.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес