Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сгради на кината "Арена" в София са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител

04 ноември 2020, 05:10 часа • 29191 прочитания

Двата кинокомплекса "Арена" в София - в "Младост" и в "Люлин", са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител, съобщава в. "24 часа".

Началната цена на комплекса "Арена Запад" е 3,6 млн. лева, а другият е малко по-евтин - близо 2,5 млн. лева. И за двете сгради обаче обект на публичната продан е само правото на собственост без правото на ползване на имота, като това е уточнено в обявата. Това означава, че бъдещият купувач ще придобие собственост върху сградите, но реално не може да променя нищо в тях.

Инициатор на публичната продан е американската инвестиционна компания Apollo Global Management, която е инвестиционно звено на Световната банка. Apollo в съдружие с българския холдинг AG Capital на Христо Илиев придоби двете сгради през 2018 година.

Засега AG Capital не коментира официално информацията. Вероятно обаче става въпрос за собствеността върху веригата. Двете сгради са ипотекирани срещу банкови заеми, но впоследствие са лизинговани при дъщерни дружества на банките кредитори. Когато самите банки (ОББ и Пощенска банка) ги придобиха през 2015 година, те също имаха проблеми да влязат във владение на сградите.

Нещата станаха още по-неясни, след като се оказа, че компанията-собственик на киноверигата е регистрирана в Стара Загора и всички дела по обявяването ѝ в несъстоятелност трябва да се гледат там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес