Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сертифицирани инвестиции за 127 млн. лв. отчете за годината новият шеф на БАИ

18 май 2022, 18:14 часа • 2468 прочитания

Сертифицираните инвестиционни проекти от началото на годината са за 127 млн. лева за 1170 работни места, като само последният е за 80 млн. лева. Това съобщи новият шеф на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов пред парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

Разискванията на икономическата комисията по темата за сертифицираните инвестиции продължиха  в закрито заседание с участието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Преди да бъде закрито за журналисти заседанието, шефът на БАИ, представяйки плановете на институцията, посочи 6 приоритетни сектора за инвестиции- автомобилна индустрия, биотехнологии, Ай Ти индустрията, мехатроника, електроника и балнеология.

"Това са 6-те индустрии, заложени като приоритетни. Не се ограничаваме само в тях, работим с всеки, заявил инвестиционни намерения при нас", отбеляза Богданов. 

Той съобщи, че ще бъде изградено координационно звено в БАИ, което ще е комуникационния канал към съществуващи инвеститори, държавни институции, агенцията за малки и средни предприятия, търговски камари. "Искаме да създадем синергия между съществуващия инвеститор и тези, които искат тепърва да навлязат в България", отбеляза той.

"Трябва да бъдем проактивни, не да чакаме инвеститорите сами да дойдат при нас", категоричен е Богдан Богданов. По думите му, БАИ трябва да е активен орган, който не само да участва в привличането на инвестиции, а да е с инвеститорите в целия инвестиционен цикъл – БАИ да предлага качествен набор от услуги по време на инвестиционния цикъл, да си сътрудничи тясно с институции и местни власти. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес