Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сашо Дончев пита защо Цацаров се сети да прави газови проверки 6 години по-късно

26 април 2017, 08:00 часа • 2734 прочитания

Как така прокуратурата се сети сега т.е. 6 години по-късно да прави проверка по подадена през 2011 година жалба от "Овергаз" срещу господстващо положение на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Този риторичен въпрос зададе собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев. Според него е очевидна връзката между започналото разследване срещу членове на енергийния регулатор и скандала, свързан със срещата му и главния прокурор Сотир Цацаров.

Сашо Дончев счита, че е несериозно да се проверява КЕВР по повод жалба на "Овергаз" в Брюксел от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" 6 години по-късно - по инициатива на главния прокурор.

"В цялата тази ситуация на показност може би е толкова смешно, глупаво и объркано формулирано - защото е правено едва ли не в условията на криза, на бързане", коментира пред в. "Капитал" Дончев действията на прокуратурата.

По думите му, ако прокуратурата си е била на място през всичките тези години, със сигурност е нямало да се налагат показни акции и демонстрация на активност. Според Дончев вече има и готова версия кой ще е виновен в крайна сметка за скандала - бившият председател на КЕВР Константин Шушулов, който почина. По негово време "Овергаз" подава жалба заради отказ от достъп до газоразпределителната мрежа на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Като пълна глупост определя Дончев обвинението по другото разследване, свързано с разрешението за сливане на отделните газоразпределителни дружества в "Овергаз Мрежи". Обвинението ще установява дали действията на КЕВР са довели до необосновано висока продажна цена на газа - защото "на хартия" са направени по-високи разходи за инвестиции, което е довело до по-висока цена на газа.

Междувременно президентът Румен Радев отказа да отговори на писмени въпроси на в. "Сега" относно скандала. Президентът потвърди, че е получил писмо от Дончев на 5 април, но запази мълчание по същество по казуса. Президентът смята, че не може да е арбитър на случващото се, особено при "противоречащи си факти". Според Радев в писмото няма казус, в президентството всеки ден се получавали такива писма, а графикът му е натоварен. Той обаче би разговарял с главния прокурор, ако му се отдаде възможност.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес