Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 3,6% от българите свързват лесно двата края - пак сме последни в ЕС

29 ноември 2022, 13:30 часа • 1531 прочитания

Българите най-трудно от всички в ЕС свързват двата края през второто тримесечие на 2022 г. Само 3,6% от хората у нас твърдят, че успяват да го сторят сравнително лесно – в сравнение с 40,5% във Финландия.

Това показват данните на Евростат, като статистическата служба обобщава, че европейците все по-трудно свързват двата края през месеците април – юни спрямо предходното тримесечие. Първите такива данни бяха публикувани през юни и се отнасяха за януари – март 2022 г. Оттогава насам обаче инфлацията постоянно расте, а разходите за живот се увеличават постоянно.

Близо 40% от българите казват, че „трудно или много трудно“ свързват двата края през второто тримесечие. За януари – март процентът е бил малко по-нисък, а около 37% е бил през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Най-голямо намаление на дела на населението, което може да свърже двата края лесно или много лесно, през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие е регистрирано в Словения и Австрия – съответно -4,4 и -4 проценти пункта.

Въпреки това делът на населението, което успява да свърже двата края с големи трудности или с известни затруднения, се увеличава през тримесечията. През второто този дял се е увеличил в сравнение с първото във всички участващи в проучването държави, с изключение на Словения и Финландия. През същото тримесечие най-голямо увеличение на този дял е регистрирано във Франция (+5,6 процентни пункта) и Австрия (+2,7 процентни пункта).

Данните показват, че повече от един на всеки петима души е имал големи затруднения или трудности да свърже двата края в България, Словакия, Италия и Франция. В проучването участват 11 държави членки на ЕС.

Графика: Евростат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес