Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сачева разкри какъв е интересът на бизнеса към схемата 60 на 40

12 април 2020, 11:15 часа • 3453 прочитания

Около 30 хиляди души ще запазят работата си благодарение на мярката 60/40, като около 2000 работодатели са се възползвали от нея, коментира социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Бизнесът вероятно очаква много повече мерки свързани с ликвидност или да дадат възможност за пряко подпомагане. По такива мерки също се работи.

По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ние сме готови да осигурим в периода след кризата за поне още един месец осигуряването на работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките на тях за хората, които работят при тях.

Сачева: 72 000 са безработните от началото на извънредното положение

По отношение на еднократната помощ, Сачева призна, че "тези 375 лева явно не са достатъчни, но се опитваме да помогнем справедливо."

Припомняме, че вчера тя обяви, че подобна еднократна помощ ще бъде отпускана на лица в неплатен отпуск, чийто доход на човек от семейството е колкото минималната работна заплата - 610 лева.

"Опитваме се да разширим патронажната грижа и програмата "Топъл обяд", надяваме се да достигнем до 60 000 човека в цялата страна. На второ място са безработните, има вече спад на регистрираните, от началото на извънредното положение 72 хиляди се регистрираха, а 12 000 си намериха работа.

"Работим с министерство на образованието, опитваме се да направим подобна организация за работещите на първа линия децата им да се върнат в детските градини и училищата, но се опитваме и срадата за децата да бъде сигурна", каза социалният министър по отношение на идеята за връщане на децата в учебните заведения.

Томислав Дончев: Над 23 хиляди работника ще бъдат обезпечени по мярката 60/40

"За нас всяка професия е важна, това което се случи с дейците на културата е директна подкрепа от Министерство на културата, те реорганизираха своя ресурс. По отношение на хората от хотелиерството и ресторантьорството за тях има програмата 60/40, затова виждаме намаляване на хората, които се регистрират на борсата.

Нека да бъдем честни, от момента на падане на ограниченията, но една част от заведенията ще могат да бъдат отворени, но някои творци няма да могат да получават приходи от дейността си", обясни помощта за културните дейци Сачева.

По отношение на самонаетите лица тя припомни, че за тях са предвидени да получат в рамките на три месеца по 1500 лева на месец, като кредитите ще са налични от другата седмица, техният гратисен период ще бъде от 4 до 6 месеца, а връщането им ще бъде до 5 години.

Сачева посочи още, че има сигнали за нарушаване на трудовото законодателство и призова хората да не подписват договорите за прекратяване.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес