Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С външния заем политиците си правят електорат, казват Данев и Хърсев

24 февруари 2015, 08:34 часа • 18605 прочитания

За мен е страховита изненада как тези тема се наложи в общественото пространство и как никой не разбира, че това не е договор за вземане на заем, а за техническо обслужване. Това подчерта изрично финансистът Емил Хърсев.

Хърсев даде пример – сега сключваме договор с комбайнер, който трябва да ожъне посятото преди време. Вместо това ние се тюхкаме какво трябва да вземем и дали да вземем, добави той.

Безспорно задачата на финансовия министър е да намери евтини пари на международните пазари, за да се преструктурират дълговете ни. Но тези пари редовно отиват в социални мерки, а не се наливат в икономика, каза председателят на БСК Божидар Данев пред Нова телевизия.

16-те млрд. лева са опция – защо политиците залагат висок бюджетен дефицит, защо искат да сме три години в една стагнация – за да създават електорат, категоричен е председателят на БСК. Същите тези хора като проф. Румен Гечев преди искаха да се вземат повече заеми, да има разходи за социални плащания и така щяло да има развитие на икономиката. Каква е ползата да се наливат пари в нереформирани системи като енергийната, като БДЖ, попита Данев.

Според Божидар Данев вчерашните разговори в Тристранката са били непристойни – кой е по-голям и кой е по-малък от работодателските организации.

Когато в САЩ спасиха банките си, те изпратиха държавни представители да надзирават съжияваването на бизнеса. Като дадохме 1,2 млрд. лева на Първа инвестиционна банка, къде е директният държавен надзор, попита Данев. И засегна и въпросите с цесиите от КТБ – там държавата гори 1,6 млрд. лева заради тези насрещни вземания. Владислав Горанов не е уверен в стабилността на банковата система, защото ако има пак тегления на средства срещу цесиите, ще има проблеми, подчерта председателят на БСК.

В България има дефлация, защото имаме ниско предлагане на кредити. Трябва да се вдигне нивото на даване на кредити – опасно е за банките в тази ситуация, но е начин да тръгне икономиката. В Европа директно се инжектират пари, за да върви икономиката, но ние сме под валутен борд и не можем да печатаме пари, припомни Хърсев.

Седма година сме в тази ситуация и е очевидно, че икономиката се справя, но държавата е време да поеме своите рискове, каза още Хърсев. А Данев поиска увеличение на акциза на цигарите, за да се спре източването чрез контрабанда на износа.

Безработицата

Данев коментира и ситуацията в село Долни Цибър. От една страна тези хора са без образование, нямат квалификация и няма кой от тях да поеме и управлява инвестиция. Ако говорим за държавата – вината ѝ е, че не е създала инфраструктура, за да са по-добри условията за инвестиции, посочи Данев. Държавата имаше милиони декари земя, които бяха раздадени. Вместо това можеше да се направи високотехнологично производство, добави председателят на БСК.

Божидар Данев добави и, че в Долни Цибър искат пет дена по осем часа, вместо 14 по четири, за да идат в сивия сектор. Факт е обаче, че те искаха пет дни по четири часа.

Същевременно Емил Хърсев е сигурен, че тези хора не биха работили на трудов договор за минимален доход. Но проблемът за Хърсев не е в хората, а в липсата на образование, на предприемачи и мениджъри. Предприемачите не се правят с курсове, това е талант, добави Данев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес