Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският суров петрол вече се търгува наполовина на световните цени

10 януари 2023, 14:50 часа • 3368 прочитания

Водещият сорт руски суров петрол "Уралс" се продава на ценови нива, които са под половината от цените на международните пазари, а и под наложения от ЕС и Г-7 таван от 60 долара за барел.

Добавяме западните санкции и всичко това се отразява на способността на Русия да води пълномащабната си война срещу Украйна, съобщи Bloomberg на 9 януари.

На 6 януари цената на руския сорт "Уралс" възлизаше на 37,80 долара за барел в пристанището на Приморск в Балтийско море, пише Argus Media. В същото време глобалният бенчмарк "Брент" бе на цена от 78,57 долара.

На 5 декември ЕС и страните от Г-7 се споразумяха за ограничение на цената на руския суров петрол до 60 долара. ЕС също така наложи ембарго върху морските доставки на руски петрол. След първата седмица на забраната общият руски износ спадна с 54%.

Като потенциална причина за цените се посочва загубата на европейския пазар, което поставя Русия "на милостта на малък брой големи купувачи" като Китай и Индия, пише още Bloomberg.

Днес руското министерство на енергетиката заяви, че работи по допълнителни мерки за ограничаване на отстъпките от международните бенчмаркове за цените на руския петрол след западните ценови ограничения. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Припомняме, че преди Нова година руският президент Владимир Путин подписа указ за забрана на износа на петрол и петролни продукти за държави, налагащи таван на цените. Забраната ще влезе в сила на 1 февруари, но датата ще бъде определена от руското правителство и може да бъде по-късно.

ОЩЕ: Проучваме изграждането на нефтопровод „Александруполис-Бургас” за неруски петрол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес