Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски бизнесмен претендира за "Виваком", обърнал се е към Цацаров

02 ноември 2015, 16:28 часа • 8228 прочитания

Собственикът на компания Empreno Ventures Limited Дмитрий Косарев обяви в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком", че процедурата по продажба на телекома е незаконна.

Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев е съобщение до медиите.

Той обяви, че в петък, 30 октомври 2015 година, е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, в което детайлно е "описан опита за незаконна продажба на Българска телекомуникационна компания "Виваком".

Косарев заявява, че чрез притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS) и "ВТБ Капитал" само "технически" притежавала тези 33% от акциите на "Виваком", а "косвено" те били на Empreno.

Припомняме, че миналата седмица инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ - "ВТБ Капитал" обяви, че търси купувач на "Виваком". "ВТБ Капитал" (VTB Capital) е наела водеща консултантска фирма, която да помогне сключването на сделката, съобщи инвестиционна фирма.

"Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", - казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на "ВТБ Капита", че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз".

Съгласно обръщението до прокуратурата, "ВТБ Капитал" (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията".

Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" "ВТБ Капитал" използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според Косарев българското подразделение на инвестиционната компания е игнорирала предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит.

Припомняме, че "ВТБ Капитал" обяви, че започва процедура по продажба на "Виваком" заради невъзможността на телекома да обслужва мостов заем в размер на 150 млн. евро. Руската инвестиционна фирма стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал".

Защо Косарев твърди, че е мажоритарен собственик на "Виваком", кого директно обвинява и повече за TRS договора може да прочетете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес