Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Гечев се възмути от готвените поправки в Закона за офшорките

26 ноември 2015, 17:55 часа • 4921 прочитания

Като цинизъм определи депутатът Румен Гечев исканията на Европейската комисия да бъдат направени промени в т.нар. Закон за офшорките, тъй като е бил твърде рестриктивен. Законът е дело на Делян Пеевски и Йордан Цонев. Това заяви той на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

В рамките на заседанието на комисията бе отложено приемането на поправките в закона, тъй като все още е имало неясноти по изискванията на ЕК. Според Менда Стоянова липсва информация за точките, по които ЕК искат да бъдат нанесени поправки.

Гечев попита, защо вместо да се правят законови промени, просто не се забранят офшорните зони и не се реши въпросът. Защо не се закрият офшорните зони, защо се крият в Лихтенщайн, Мадейра и Азорските острови, защо ще създаваме канал да си въртят парите, попита той.

Промените в закона предвиждат да се въведе определение за действителен собственик. Друга промяна е и в определението за юрисдикция за преференциален данъчен режим. Предложено е също и вписването на данни на действителните собственици в Търговския регистър, както и данни за дружествата, регистрирани в страни с преференциален данъчен режим, които осъществяват или ще осъществяват дейност в страната.

Проектът за изменение на закона за офшорните дружества е изготвен, защото на 24 юли 2014 г. е открита процедура по нарушение от ЕК срещу страната ни, защото първият закон за офшорките, който е изготвен от правителството, е бил твърде рестриктивен и не в съответствие с принципите на ЕС за свободно движение на хора, капитали и услуги. Сега действащият закон забранява на дружества, регистрирани в офшорни зони да участват в банки, застрахователни дружества, медии и пенсионни фондове. С промените, чието гласуване бе отложено, се предвиждаше въвеждането на праг от 10% за притежаване на акции от офшорни компании в банки, застрахователни и пенсионни дружества.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес