Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Гечев: Борисов си прави пиар с "картела за горивата"

27 февруари 2016, 10:42 часа • 3744 прочитания

Въпросът е дали вятърът на промяната е пиар акция или нещо нормално. Според нас това е пиар акция. Така червеният депутат и бивш министър на икономическото развитие от кабинета на Жан Виденов Румен Гечев коментира горещата тема на седмицата – секторният анализ на КЗК, на база на който се почва разследване за картел на пазара на горивата.

Според Гечев анализът на КЗК, съпоствен с редицата спрени обществени поръчки, показва колко сме непредвидими. Не може да се спират поръчки по мнението на премиера, а не по силата на закона, обобщи той пред Нова телевизия.

Може би г-н Гечев е по-добре осведомен, защото представителят на държавата в „Лукойл” е неговият колега Румен Овчаров. При дясноцентристко правителство това ми звучи странно, нападна ведна бившият председател на СДС и депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той припомни анализа на „Справедливи цени на горивата”, че до 2012 година цените на горивата на дребно в България са по-ниски от средноевропейските и оттогава идва тенденцията на поскъпване. Това показва наличието на проблем, сигурен е Димитров.

Въпросът е в структурата на цената. В България акцизът върху горивото е няколко пъти по-малък, отколкото средното в ЕС. Какво излиза – че тази разлика между акциз и производствена цена отива в джоба на продавачите на горива. Вместо тези пари да отиват в хазната и да се харчат за обществен интерес, те се прибират от „този или онзи олигарх”, каза Гечев. Цените на горивата ни костват икономически растеж, добави Димитров. Той припомни, че заедно с колегата си Петър Славов водят дело, за да се види има ли концентрация на собственост на данъчните складове в България. Как така финансовият министър отказва да каже кои са собствениците, възмути се и Гечев. Според последния секторен анализ на КЗК от 2011 година около 80% данъчните складове са собственост на „Лукойл”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес