Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рибарски: Даваме мандат на служебното правителство да преговаря за въглищните централи да не се затварят до 2038 г.

12 януари 2023, 07:35 часа • 2922 прочитания

На продължило почти шест часа заседание вчера вечерта, депутатите от енергийната комисия постигнаха партийно съгласие по текст на решение, с което задължават Министерския съвет да преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост в частта му, засягаща енергетиката. Това заяви депутатът от ПП Радослав Рибарски по БНТ.

Решението обаче трябва да бъде гласувано днес, 12 януари, в 8:30 сутринта, а после да мине и през пленарна зала.

"В решението е заложено България да предоговори плана, като го съобрази с плана за намаляване на енергийната зависимост от Руската федерация - REPowerEU. Министерският съвет, чрез вицепремиера по управление, на европейските средства трябва да започне преговорите до края на март тази година", обясни той.  

"Едно от изричните условия на Народното събрание е работата на въглищните централи да не бъде ограничавана до 2038 година. Също така планът трябва да бъде предоговорен в частта му, засягаща изграждането на паркове за батерии с общ капацитет 6000 мегавата. Вместо това парите трябва да отидат за нови възобновяеми енергийни източници, геотермална енергия и модернизиране на електропреносната и електроразпределителната мрежа". 

ОЩЕ: Росен Христов взе отношение за въглищните централи, Гърция и Кирил Петков

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес