Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Забрана за износ на руски горива. Край на концесията на "Лукойл" в "Росенец"

13 януари 2023, 15:12 часа • 10805 прочитания

Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ДПС, с който се се спира износът на горива от България, които са произведени от суров руски петрол, както и нефтопродукти с произход или изнесени от Русия плюс експорт от България към ЕС или трети страни на суров руски петрол. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим".

Законопроектът е изготвен във връзка с предоставената на България дерогация от регламент на Съвета (ЕС) относно ограничителни мерки с оглед на войната на Русия в Украйна.

На днешното разглеждане на новите текстове депутатите изненадващо приеха предложението на ДПС концесията на "Лукойл" за пристанищния терминал Росенец да бъде прекратена. На заседанието на бюджетна комисия вчера (13 януари) партията на Мустафа Карадайъ направи подобно предложение, но то не беше прието. Депутатът Петър Чобанов обаче не се отказа и със 109 гласа "за", 27 "против" и 41 "въздържал се" идеята беше приета днес.

Според новия текст дейностите, възложени с концесионния договор, се запазват и се осъществяват от държавата, като за достъпа се събират такси, определени от правителството.

Със законопроекта се въвежда забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се въвежда акцизно облагане на продуктите на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Приходите от акцизите ще отидат за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Според новите текстове ако петролът е с произход друга страна – например Казахстан, но транзитно е преминал през територията на Русия, няма проблем да бъде внесен в България.

Предвидените глоби за неизпълнение на закона варират от 20 000 до 50 000 лв. при първо нарушение и от 200 000 до 500 000 лв. при повторно нарушение, ако не бъде подадена съответната декларация като вносител в България на суров руски петрол или нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди да бъде осъществен вносът. Промените трябва да влязат в сила от 5 февруари.

Припомняме, че Европейската комисия взе решение, според което България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен. Забраната не важи само за износ към Украйна.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес