Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите отново поискаха спиране на "Южен поток"

18 август 2014, 18:10 часа • 21569 прочитания

За отмяна на неправомерните актове на министри от кабинета "Орешарски" и спиране на всякакви действия по "Южен поток" настояват от Реформаторския блок.

На пресконференция днес Димитър Делчев от Движение "България на гражданите" настоя за бързи действия по темата, като според него, трябва да се свика заседание на Министерския съвет, на което да се отмени решението и разрешителните за проекта, информира БТА.

Според политическата формация трябва да бъдат спрени всички строителни действия по газопровода, докато не бъде постигнато съгласие с Европейската комисия по изпълнение на проекта. По думите на Делчев трябва да бъде изработен български проект за „Южен поток" и това трябва да бъде основната задача на следващото правителство.

Той добави: "Искаме от премиера да се вземе решение на база член 107 от Конституцията за спиране на проекта „Южен поток". Когато правителството бездейства, изпълнителите действат и това прави последиците необратими".

Конституцията предвижда при незаконосъобразен или неправилен акт на министър актът да бъде отменен, а чл. 20, ал. 6 от Закона за администрацията предвижда не само премиерът, но и на всеки член на правителството да повдигне въпроса за спирането на „Южен поток", информира Дарик радио.

„Да не стане така, че заради изчакване и непоемане на отговорност проектът да се случи и България да търпи тежки санкции", добави Делчев, като допълни, че страната от години изпада в зависимости от руски икономически интереси, а няма свой-собствен голям инвестиционен проект, гарантиращ българския икономически интерес.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес