Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдум одобри изграждането на първата АЕЦ в Казахстан

07 октомври 2024, 14:14 часа • 252 прочитания

Казахстан одобри на референдум изграждането на първата АЕЦ в страната, предаде Франс прес, цитирайки резултати от Избирателната комисия на страната.

71 на сто са се обявили "за"

Над 71 на сто от гласоподавателите са се обявили "за", при избирателна активност от около 63 на сто, показват данните от допитването.

Още: Заради теч: Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Резултатите ще повлияят на енергийното бъдеще на страната, съобщава държавна новинарска агенция Казинформ, цитирана от БТА.

Франция, чрез държавната си енергийна корпорация EDF, участва в надпреварата за изграждането на електроцентралата, както и Русия, Китай и Южна Корея.

Изграждането на тази първа атомна електроцентрала ще бъде "най-големият проект в историята на независим Казахстан", заяви президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев.

Противниците на проекта, които се опасяват от екологична катастрофа в случай на авария, не са били чути, след като десетки от тях са били арестувани в седмиците преди референдума, според местни медии.

Още: Започва изграждането на първата АЕЦ в Полша

Богат на петрол, редки метали и производител на почти половината от световния уран, Казахстан се надява да използва ядрената енергетика, за да задоволи хроничния си енергиен дефицит, особено в южната част на страната, където живее половината от населението.

Темата за атомната енергетика е чувствителна в Казахстан, след като по времето на СССР в периода между 1949 и 1989 г. бяха извършени приблизително 450 ядрени опита, като около 1,5 милиона жители са били изложени на риск от радиация.

Електроцентралата трябва да бъде построена близо до село Улкен, на брега на езерото Балхаш, в югоизточната част на страната.

За референдума бяха акредитирани 200 чуждестранни журналисти от 37 страни, както и 177 наблюдатели от 30 държави и 4 международни организации. Сред тях и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), състояща се от 13 акредитирани наблюдатели, които потвърдиха, че референдумът в Казахстан се провежда в пълно съответствие с националното законодателство и международните задължения, допълни Казинформ.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обаче,  не изпрати наблюдатели на допитването.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес