Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работодатели и синдикати в спор дали 15-годишните трябва да работят

25 февруари 2014, 09:39 часа • 20587 прочитания

Много от скорошните предложения на Българската стопанска камара за промени в трудовото законодателство предизвикаха противоречиви реакции в обществото. Едно от тях бе свързано с реформа в професионалното образование. „Няма как такава да се случи, ако 15-годишните нямат достъп до трудовия процес”, коментира по повода зам.-председателят на БСК Димитър Бранков пред Нова телевизия.   

Идеята на работодателите е да се регламентира възможността 15-годшините да работят законно. Тя обаче не бе посрещнaта благосклонно от синдикатите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че в момента 15-годишните работят, след като получат разрешение от Инспекцията по труда. Има регулация, този млад човек получава разрешение за дадено място и дадена работа, допълни Димитров. Така той очерта разликата между настоящото законодателство и идеята на БСК. 

„Абсолютен цинизъм” нарече Димитров думите на председателя на стопанската камара Божидар Данев, който се аргументира, че „15-годишните не могат да работят, а 13-годишните могат да раждат”. 

Според Пламен Димитров предложенията на БСК са „скандални”.

Бранков контрира, че става дума за дуална система и това да се даде шанс на онези, които отпадат в четвърти клас да има достъп до трудовия процес. Според Пламен Димитров обаче идеите на БСК за реформи в Кодекса на труда, както са представени, не са такива. 

Предложенията за изменения в Кодекса на труда дойдоха от депутата от левицата Петър Кънев. Синдикатите обаче реагираха остро, като заявиха, че те се прокарват без по тях да има дискусия.

Идеята на депутата Кънев е текстовете, които уреждат увеличаването или намаляването на работното време, да не важат за малките и микро предприятия.

“Няма как да допуснем в България да има 2 кодекса на труда, две законодателства – едното за микро фирмите и малките фирми, другото за всички останали”, коментира Пламен Димитров.

Ако предложението се приеме, малките предприятия ще бъдат вързани с 8-часовия работен ден, независимо от обема на работата. За останалите фирми пък ще отпадне задължението на работодателя да съгласува работното време със синдикалните организации. Според КНСБ по този начин работниците могат да бъдат заставени или да работят извънредно, или на непълен работен ден. Предложенията идват между първо и второ четене, което допълнително разгневи синдикатите.

Сред предложените от Кънев промени е и идеята годишните графици за отпуски да отпаднат за фирмите под 250 души.

Вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът е готов дори на протестни действия, ако управляващите продължат да показват пренебрежително по думите му поведение във връзка с обсъжданията за трудовото законодателство.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес