Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят ни към еврото и двойните стандарти на еврозоната: Какво следва? (ВИДЕО)

17 август 2024, 18:00 часа • 8390 прочитания

След като парламентът гласува на второ четене Закона за въвеждане на еврото, решихме да проверим готова ли е страната да приеме единната европейска валута.

"Инфлацията в България по последни данни за юли продължава да спада на годишна база. Имаме 2,4 процента инфлация и до края на третото тримесечие, което значи август и септември, като излязат данните, съответно в началото на октомври, мисля, че ние ще изпълняваме Маастрихтския критерий за инфлация, а именно трите държави с най-ниска инфлация + 1,5. Тогава вече можем да поискаме и така наречения извънреден конвергентен доклад, който да констатира, че ние изцяло изпълняваме условията за инфлация за членство в еврозоната", разказа пред Actualno.com икономистът Румен Гълъбинов.

Източник: IStock 

Законът за въвеждане на еврото урежда правилата за превалутиране и закръгляване, при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, който е 1,95583 лв

В период от една година от датата на въвеждане на еврото всяко лице има право да получи информация относно паричните стойности в левове на негови имуществени права и задължения към датата на превалутиране. 

В предаването "Студио Actualno" икономическият и политически анализатор Кузман Илиев обърна внимание на двойните стандарти, които еврозоната прилага към някои страни-членки.

Какви са промените, които можем да очакваме след влизането ни в еврозоната и кога ще се случи това - вижте в репортажа: 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес