Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов стана експерт, "изчисли" как в шелфа на Черно море няма нефт

05 декември 2014, 08:28 часа • 22271 прочитания

Това е некоректно тълкувания – така президентът на България за периода 2002-2012 година Георги Първанов коментира отзивите, че АБВ се готви да оттегли подкрепата си за правителството на Бойко Борисов.

Ние казахме, че нямаме намерение да сме брошка заради двойната игра на ГЕРБ – премиерът Бойко Борисов иска декларация за „Южен поток”, а депутатите му гласуват въздържали се и против. „Южен поток” е най-добрият енергиен проект, който България е получавала от години наред, каза Първанов. А в отговор Диана Найденова от Нова телевизия заяви, че сигурно говори така, защото „големият му шлем в енергетиката” е потънал. Трябва да се опитаме да се върнем в мача, отвърна лидерът на АБВ.

Колкото ще добиваме и колко ще изнасяме от находището „Хан Аспарух”? Вероятно там има и петрол, но той няма да е достатъчен, за да задоволи нуждите ни, продължи Първанов. А при осъствието на мандат от парламента за Борисов не знам какво ще произлезе от визитата му в Брюксел, добави председателят на АБВ.

Кой е виновен за историята с „Южен поток”, попита политологът Андрей Райчев. Три са отговорите – комунистите, седесарите и тъпанарите. Всички са виновни – Станишев, който не направи процеса необратим, Борисов, който подписа договори за „Южен поток”, а Клинтън му каза да го спре, дали и проф. Близнашки, който позволи Щонов на своя глава да спре „Южен поток” (бел. ред. – Васил Щонов изпълни официално разпореждане, с писмо, на предишния премиер Пламен Орешарски, издадено на 31 юли – дни преди оставката на кабинета), забълва Райчев.

„Южен поток” е проект на тези европейски страни, които го искаха – това не е паневропейски проект, каза политологът Димитър Аврамов. Това е сложен проект – но има ли българската икономика в следващите 4-5 години огромен потенциал и нужда от газ от такъв голям газопровод – не мисля. Засега „Южен поток” няма да се случи, но това не мисля, че е провал, заяви Аврамов.

Предишният президент Георги Първанов каза нещо точно за сегашния Росен Плевнелиев – като не може да помогне, по-добре да не внася шум в системата и да не пречи, заяви Райчев. Предвид провалите на Първанов, по-добре да не дава съвети, отвърна Аврамов. Трябва да се помага на българските малки и средни производители – стига с тия проекти, които гледат на България като транзитна територия, продължи Аврамов. Сигурно ни казват да се определим в „новата Студена война” – под натиск е българската дипломация и ще е така, докато нещата се движат от хора, които не могат да постигнат национален консенсус и са служители на външни сили, заяви Аврамов. А Райчев даде пример с Гърция – там „Неа демократия” и ПАСОК се мразят и в червата, но когато опре до национални цели – примерно името на Македония, обединението е безспорно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес