Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Публикуван е нов документ за руска връзка за уговорка за строежа на "Турски поток"

07 октомври 2024, 07:35 часа • 10386 прочитания

Пореден документ за газопровода "Турски поток" от електронната поща на Евгений Зобнин вижда бял свят, след като платформата BG Elves (Българските елфи) го публикува. "Елфите" вече извадиха на бял свят доста информация, изтеглена от електронните пощи на Зобин, който е помощник на Александър Бабаков, зам.-председател на долната камара на руския парламент (Дума), както и на самия Бабаков.

"Елфите" публикуват 3 страници документ, за който твърдят, че са изтеглени от мейла на Зобинин и който показва как Русия иска да направлява процеса на строеж на "Турски поток" в България, въпреки че саудитският консорциум "Аркад" спечели проекта. Инструкциите са сред среща в Истанбул между Русия и "Аркад": Разкрития на АКФ: Кандидатите за строители на "Балкански поток" се договаряли тайно в офис на Цветелина Бориславова

Алъш-вериш по руски

По същество – става въпрос за опит за договорка да се преодолее нежеланието на италианските партньори на руската ТМК да предадат работа на подизпълнители на "Аркад". ТМК иска да се намеси директно в строежа – компанията е собственост на Дмитрий Пумпянский и е най-големият производител на стоманени тръби в Русия. "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." – клон България, която също е на Пумпянский, пък е част от "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ) – консорциум, който се класира на второ място в търга за изграждане на "Турски поток" в България и опита пред Върховния административен съд (ВАС) да оспори даването на поръчката на "Аркад": Спира ли олигархичен интерес "Турски поток" в България?

Италианците, обаче, смятат че прехвърлянето на работа към подизпълнители на "Аркад" ще доведе до законови нарушения – затова руснаците организират среща с "Аркад" в смисъл да се постигне споразумение кои подизпълнители какво (ще) правят. Руското предложение е ГРРБ да стане краен победител в търга, "Аркад" да отстъпи и да се включи във втората фаза на строежа, за да си оправи документите, заради забавянето на които ГРРБ заведе дело пред ВАС (историята си припомнете в активната препратка в горния абзац). Руската идея е саудитската компания един вид да трупа европейски опит с участие в потока, но второстепенно, можело да стане дори с компания, която по документи не е свързана с "Аркад".

И още нещо важно – руснаците бързат частта от газопровода в България да бъде построена светкавично, още до 2020 година. Това засилва подозренията, че причината е издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да се подсигури за започване на инвазия в Украйна – в началото на 2020 година обаче избухна ковид пандемията. Руската страна се опасява, че "Аркад" няма да се справи в срок с изпълнението на пътната карта на проекта: Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

"Този документ показва нещо, което нямахме черно на бяло досега - как руснята пише кореспонденцията на българите до "Аркад" и как "Аркад" и ТМК (руската компания за производство на тръби) са в контакт и се уговарят. Закони и регламенти тука не важат за никого" - това пишат "елфите" като коментар на документите.

ДОКУМЕНТЪТ: СТРАНИЦА 1, СТРАНИЦА 2, СТРАНИЦА 3; Източник: BG Elves

Още: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес