Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: ЕС пак внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ

02 септември 2024, 10:41 часа • 1061 прочитания

За първи път от почти две години насам страните от ЕС са внесли повече природен газ от Русия за едно тримесечие, отколкото от САЩ. Това сочи ново проучване на енергийния пазар, цитирано от ДПА.

От април до юни Европейският съюз е закупил над 12,7 млрд. куб. м от Русия и 12,3 млрд. куб. м от САЩ, съобщава базираният в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

В сравнение с първото тримесечие на 2024 година, доставките от Русия са намалели леко, но тези от САЩ са намалели по-рязко, се посочва в изследването.

Още: Москва заплаши европейските потребители с по-висока цена на газа

Норвегия е най-големият доставчик 

Норвегия остава най-големият доставчик на газ в ЕС с 23,9 куб. м през второто тримесечие.

Русия държеше тази позиция до нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година, след което много държави от ЕС намалиха руския внос.

Според статистиката на германското правителство, то вече не купува газ от Русия. В целия ЕС обаче Русия се издигна до второ място в списъка на доставчиците, точно преди САЩ. От данните не става ясно кои са страните на местоназначение.

Още: Зеленски: Украйна няма да продължи транзита на руски газ

Призив за забрана на руски газ 

Пред вестник "Велт“ Норберт Ротген, експерт по външни работи на германската консервативна опозиционна партия Християндемократически съюз (ХДС), призова за забрана на вноса на руски газ в целия ЕС.

"Европейците подкрепят Украйна с милиарди и в същото време внасят милиарди във военната каса на Путин - това не е нито отговорно, нито рационално, нито обнадеждаващо“, каза Ротген, цитиран от БТА.

Михаел Крузе, говорител по енергийната политика на про-бизнес партията на Германия - Свободната демократическа партия (СвДП), член на управляващата коалиция, заяви, че ЕС би могъл "да плаща фиксирана сума за помощ и оръжейни доставки за Украйна за всеки кубически метър внесен руски газ“.  "Това би позволило на Путин сам да плаща за съпротивата срещу варварските си атаки“, заяви Крузе пред вестника.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес